Dit is mijn verhaal # 2019: Tussen wal en schip

Op latere leeftijd veranderde het leven van Marijke drastisch: ze ging varen op een schip. Haar echtgenoot verwisselde zijn baan als wiskundeleraar voor een bestaan als binnenvaartschipper. Welke impact had dit op het leven van Marijke? Marijke deelt haar verhaal graag met jou. Om je te inspireren, aan het denken te zetten en omdat zij ook nieuwsgierig is naar jóuw verhaal.

‘Sinds een jaar wonen mijn man en ik in Oosterbeek, maar ik vaar ook samen met mijn echtgenoot op een binnenvaartschip. Een jaar of tien geleden wilde mijn man van baan veranderen, na jarenlang wiskundeleraar te zijn geweest. Ikzelf was werkzaam als psychotherapeut en had mijn eigen praktijk. Nu varen we op een Spits (het kleinste binnenvaartschip) in Nederland, België en Frankrijk. Mijn verhaal gaat vooral over mijn ervaringen en belevenissen en hoe het is om te gaan varen na een heel gewoon leven aan de wal.

Tien jaar geleden las mijn man een artikel in de plaatselijke krant waarin een echtpaar aan het woord kwam dat zojuist was gaan varen. Zij kwamen ook van de wal. Mijn man werd helemaal enthousiast en het liet hem niet meer los. Dat wilde hij ook. Hij informeerde zich en ging al vrij snel meevaren op een Spits. Geweldig vond hij het. Maar ik was minder enthousiast. Ik had een heerlijk huis buiten, met een zalige tuin en totaal geen behoefte om dit op te geven om te gaan varen. Maar ja, zoals het soms gaat in het leven, ik nam het besluit om toch te gaan. Niet wetend dat we driemaal moesten verhuizen en het schip ingrijpend moesten verbouwen. Dat alles was een enorme klus, die mij veel energie heeft gekost. Ik was 64 jaar in die tijd en mijn man 55. Het gevolg van die periode was dat ik een zware burn-out kreeg, waardoor ik lange tijd niet in staat was om mee te varen. Mijn man was enorm teleurgesteld, wat moest hij doen? Verder gaan in zijn eentje of alles verkopen? Uiteindelijk brengt de tijd je verder en hebben we weer een weg gevonden naar elkaar. Het heeft ons veel gebracht…’

Dit is mijn verhaal # 2019
Marijke doet mee aan ‘Dit is mijn verhaal’ van de Bibliotheek Veluwezoom, een inspirerende lezingenreeks van en voor 65-plussers waarin ­ervaringen over het ‘ouder worden’ op een ­positieve manier gedeeld worden. Je bent van harte welkom om het verhaal van Marijke en van de anderen te beluisteren en deel te nemen aan het gesprek.

Meer informatie en aanmelden
Vrijdag 31 mei 2019 van 14.30 tot 16.30 uur in de Bibliotheek Oosterbeek / De Klipper. Entree: € 3,50.

Bel voor informatie en aanmelden 06 – 44 29 41 85 of bestel je toegangskaarten via www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda

Iedereen heeft een verhaal!