Expositie beeldend kunstenaar Bard Sloven en zijn leerlingen

De in Oosterbeek wonende en werkende beeldend kunstenaar Bard Sloven (1978, Ouderkerk aan de Amstel) is de negende kunstenaar op rij in de serie ‘Kunstenaar en Cursisten’ in de bibliotheek De Klipper in Oosterbeek. In deze door stichting Scarabee samengestelde serie exposities is werk te zien van beeldend kunstenaars en degenen die les bij hen volgen. Scarabee wil daarmee aandacht vestigen op die cursussen, maar ook op het feit dat de kunstenaars daaruit een deel van hun inkomen halen.

Door het verdwijnen van het ateliergebouw De Dennenkamp, waar veel kunstenaars hun werkruimtes ook gebruikten voor het geven van cursussen, is het geven van deze lessen minder zichtbaar geworden in Oosterbeek. Toch volgen tientallen inwoners van Renkum ze. Het geven van cursussen is daarnaast een serieuze bron van inkomsten voor veel beeldende kunstenaars.

Bard Sloven is niet alleen bekend als beeldend kunstenaar, maar is ook regelmatig op feesten en festivals in Nederland en daarbuiten actief als d.j. In zijn schilderijen onderzoekt hij het effect van licht op verschillende oppervlakken. Eerst was zijn directe omgeving, meestal zijn atelier, zijn domein. Tegenwoordig zijn vooral lichtspiegelingen op wateroppervlakken zijn onderwerp.

Anders dan dat het geval is bij de meeste kunstenaars, geeft Sloven les aan individuele leerlingen. Sommigen van hen volgen zijn lessen al vele jaren achtereen. Dat doet hij in zijn atelier bij het Oosterbeekse zwembad.

Op de tentoonstelling in De Klipper is niet alleen het werk van Bard Sloven te zien, maar ook dat van de leerlingen die les krijgen in zijn atelier. Er is ook informatie aanwezig over de cursussen zelf en de manier van lesgeven van de beeldende kunstenaar.

‘Kunstenaar en cursisten # 9: Bard Sloven’ van 7 september tot 27 oktober in De Klipper