Kunstenaar en cursisten #12: Anjeliek Blaauw

De in het Gelderse Aalten woonachtige Anjeliek Blaauw exposeert met haar cursisten van de KWA uit Schaarsbergen van 1 februari tot 15 maart in De Klipper in Oosterbeek. Het is de twaalfde expositie in de serie ‘Kunstenaar en Cursisten’ die stichting Scarabee in de bibliotheek organiseert. Met de reeks wil de stichting de aandacht vestigen op de cursussen die kunstenaars geven en er tevens op wijzen dat deze uit het geven van cursussen een deel van hun inkomen halen.

Anjeliek Blaauw studeerde ruimtelijke vormgeving aan de kunstacademie in Kampen en haalde daar ook haar eerste graad lesbevoegdheid. Ze combineert het lesgeven met het kunstenaarschap en maakt beelden en schilderijen.

In haar recente ruimtelijke werk is ze op zoek naar transparante materialen. De beelden hebben een geheimzinnige gelaagdheid en zijn intiem. De kijker wordt naar binnen getrokken. De schilderijen maakt ze op transparante perspexplaten, vaak beschildert ze deze aan beide kanten. Door de transparante manier van schilderen licht een diffuse wereld op. Op de tentoonstelling laat Blaauw haar werk zien tussen dat van haar cursisten.

Sinds 2002 geeft Blaauw beeldhouw/boetseerlessen bij de KWA aan de Kemperbergerweg in Schaarsbergen. De KWA is een vereniging van vrijetijdskunstenaars die onder begeleiding van een tiental vakdocenten hun artistieke talenten ontplooien. Iedereen, zowel de beginnende als de gevorderde leden, volgt daarbij zijn of haar eigen belangstelling en tempo.

Bij de beeldhouw/boetseerlessen wordt er vrij gewerkt. Anjeliek Blaauw begeleidt de cursisten individueel en deze beslissen zelf met welk materiaal ze aan de gang gaan en wat ze gaan maken. Blaauw kan haar cursisten daarbij op weg helpen door samen te brainstormen over de verschillende mogelijkheden.