Kunstenaar en cursisten: Sophie Bekkering in De Klipper

De in Arnhem wonende en werkende Sophie Bekkering is de zevende kunstenaar die haar opwachting maakt in de Oosterbeekse Klipper in de serie ‘Kunstenaar en Cursisten’. Met deze reeks tentoonstellingen in de bibliotheek besteedt de kunststichting Scarabee aandacht aan beeldende kunstenaars en hun leerlingen. Bekkering laat samen met haar cursisten op de expositie zien welk werk er zoal gemaakt wordt tijdens de lessen in haar atelier in Arnhem. De expositie is te zien van 22 maart tot 17 mei.

Door het verdwijnen van het ateliergebouw De Dennenkamp, waar veel kunstenaars hun werkruimtes mede gebruikten voor het geven van cursussen, is dit fenomeen een stuk minder zichtbaar geworden in Oosterbeek. Toch volgen tientallen inwoners van Renkum schilder- en tekenlessen, meestal in het atelier van een kunstenaar zelf. Bovendien is het geven van cursussen een serieuze bron van inkomsten voor veel beeldend kunstenaars. Met de tentoonstellingen wil Scarabee hieraan aandacht besteden. Telkens wordt er werk van de cursisten én van de kunstenaar zelf geëxposeerd.

In het werk van Sophie Bekkering, die schildert en keramiek maakt, spelen bomen een prominente rol. “De boom is een leidend motief in mijn werk. Het is een overlever, letterlijk en figuurlijk tot aan de boomgrens”, zegt ze. “Deze veerkracht en de eeuwigheidswaarde van de natuurlijke processen kunnen de soms destructieve invloed van de mens op de natuur relativeren. Dat inspireert mij en geeft mij rust, dat kan ook voor anderen gelden. In mijn werk, met zijn expressieve beeldtaal en krachtige toetsen, kan de beschouwer zijn geest afstemmen en er daadkracht en energie aan ontlenen.”

Tijdens de lessen, die zij geeft in haar atelier aan de Van Oldenbarneveldtstraat in Arnhem, leren de cursisten ‘de kunst van het kijken’. Zaken als vlak, lijn, vorm, kleur, structuur, beweging, contrast, diepte  en perspectief komen aan de orde omdat deze altijd spelen in een schilderij. Net als diepte, kleurgebruik en compositie.

Bijzonder zijn de schilderdagen die Sophie Bekkering organiseert, dit jaar vijf keer. Samen met de deelnemers  trekt ze erop uit om in de buurt van Arnhem een dag in de buitenlucht te werken. ‘Relaxte sfeer, leerzame tips en opdrachten van Sophie en een verrassend eindresultaat’, schreef een deelnemer.

 ‘Kunstenaar en cursisten 7. Sophie Bekkering en haar leerlingen’ van 22 maart tot 17 mei in De Klipper, Generaal Urquhartlaan 1, Oosterbeek. Open: maandag t/m donderdag 9 tot 20 uur, vrijdag 9 tot 17 uur, zaterdag 10 tot 17 uur.