Exposities Scarabee in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper stoppen

Vijf jaar lang exposeerden kunstenaars en hun cursisten in de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper. Scarabee organiseerde en begeleidde die exposities. De samenwerking gaat stoppen en wordt afgesloten met een expositie van Anne Luchies en haar cursisten.

De samenwerking tussen de Bibliotheek Oosterbeek/De Klipper en Scarabee kwam tot stand na de ingrijpende verbouwing van de bibliotheek tot De Klipper. De bibliotheek wilde graag lokale kunstenaars een mogelijkheid bieden om te exposeren en Scarabee zocht ruimte daarvoor.

De samenwerking is gestart met een vijftal exposities over kunstenaars en hun kunstenaarsboeken. De afgelopen jaren zijn er vijftien exposities geweest in de reeks ‘De kunstenaar en cursisten’. Met name voor de studenten was dat vaak spannend. Voor hen was het vaak de eerste keer dat hun werk in een openbaar gebouw te zien was.

Landschap

Omdat Scarabee een stichting voor ‘kunst en landschap’ is, wil de stichting in de toekomst de focus weer meer op het landschap richten. De nadruk verschuift daarmee naar de programmering in H29, de projectruimte op de Hes in Oosterbeek.  

De liggende vrouw

De ruimte in De Klipper blijft echt zeer geschikt voor tentoonstellingen. De bibliotheek trekt veel bezoekers, die daarmee dan ook in aanraking komen met lokale kunst en creativiteit. Op korte termijn zal het beeld ‘De liggende vrouw’ van Marius van Beek een plaats krijgen in De Klipper. Het beeld staat nu nog in het gemeentehuis. Rondom dat beeld gaan de bibliotheek en de Stichting Marius van Beek diverse exposities en activiteiten organiseren. ‘Hiermee willen we deze bekende Oosterbeekse kunstenaar extra in de spotlights zetten. Intern wordt nagedacht over in welke vorm het expositiebeleid van de bibliotheek in De Klipper in 2021 vorm gaat krijgen. Daar willen we dan zeker ook lokale (amateur)kunstenaars voor uitnodigen’, aldus Astrid de Kleijn van de bibliotheek.