Kunstenaar en Cursisten #11: Jos van Gessel


Stichting Scarabee vervolgt de reeks ‘Kunstenaar en Cursisten’ in De Klipper in Oosterbeek met een expositie van werk van Jos van Gessel en zijn leerlingen. Van Gessel (Wehl, 1956) geeft onder andere les bij de KWA in Schaarsbergen en is de elfde kunstenaar die zijn opwachting maakt in de Oosterbeekse bibliotheek in deze serie. K

Met ‘Kunstenaar en Cursisten’ schenkt Scarabee aandacht aan cursussen die kunstenaars geven en het werk dat tijdens deze lessen gemaakt wordt. Ook wijst de stichting op het feit dat veel kunstenaars uit het geven van lessen een deel van hun inkomen halen.

Jos van Gessel studeerde aan de Tehatex in Nijmegen en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Hij woont in Ooij en werkt in Nijmegen. Tekeningen en foto’s die hij tijdens zijn reizen maakt, gebruikt hij in zijn atelier als inspiratie voor zijn schilderijen en objecten. De landschappen die hij maakt, zijn dan ook geen letterlijke weergaves van de werkelijkheid, maar een persoonlijke, geromantiseerde beleving daarvan.

Van Gessel is docent aan de NAU (Nieuwe Akademie in Utrecht), de zaterdagacademie voor beeldende kunst. Op maandagmiddag en woensdagochtend geeft hij les aan de KWA (Werkplaats voor Kunstzinnige Ontwikkeling) in Schaarsbergen. In de bibliotheek van Oosterbeek exposeert hij samen met cursisten van zijn woensdagochtendgroep van de KWA. Jos van Gessel en zijn cursisten tekenen en schilderen en houden daarbij van het experiment. In De Klipper wordt dat experiment vol enthousiasme getoond.

Na het verdwijnen van het ateliergebouw De Dennenkamp, waar veel kunstenaars hun werkruimtes ook gebruikten voor het geven van cursussen, is het geven van lessen door kunstenaars minder zichtbaar geworden in Oosterbeek. De exposities van Scarabee in De Klipper willen deze leemte opvullen. Als gevolg van de reeks tentoonstellingen is daar nu een documentatiemap in te zien met informatie over de cursussen van de elf kunstenaars die tot nu toe deelnamen.

‘Kunstenaar en Cursisten 11. Jos van Gessel’, van 21 december 2018 tot 29 januari 2019 in De Klipper, Generaal Urquhartlaan 1, Oosterbeek. Open: maandag t/m donderdag 9 tot 20 uur, vrijdag 9 tot 17 uur, zaterdag 10 tot 17 uur.