Kunstenaar Margreet Heinen presenteert haar cursisten in De Klipper

Stichting Scarabee presenteert van 21 maart tot 2 mei de inmiddels dertiende presentatie in de expositiereeks ‘Kunstenaar en cursisten’ in De Klipper in Oosterbeek. In de bibliotheek is werk van beeldend kunstenaar Margreet Heinen te zien te midden van werkstukken van haar cursisten. Met de serie vraagt Scarabee aandacht voor de cursussen die kunstenaars verzorgen. Ze vormen voor veel van hen een flink deel van hun inkomen.

Margreet Heinen volgde lessen aan de kunstacademies van Kampen en Den Haag en haalde haar lesbevoegdheid aan de academie in Arnhem. Haar vrije werk ontstaat vaak naar aanleiding van foto’s die ze maakt tijdens wandelingen in de natuur. In haar atelier werkt ze deze uit tot schilderijen of grafiek. Naast het maken van vrij werk werkt ze veel in opdracht van bedrijven en particulieren. Ze heeft zich gespecialiseerd in het portret. Heinen daarover: “Ik vind het bijzonder om al werkend de kern van de persoonlijkheid te ontdekken, het stukje dat door de tijd heen onveranderd blijft. Het maken van een portret is een wisselwerking tussen de geportretteerde persoon en mijzelf.”

Margreet Heinen is al meer dan 25 jaar werkzaam als docent tekenen en schilderijen. Haar cursussen geeft ze onder andere bij de KWA in Schaarsbergen en tijdens zomerworkshops in de omgeving van Arnhem. Ook verzorgt ze workshops voor bedrijven en particulieren.

“Mijn ervaring als docent heb ik te danken aan het jarenlange begeleiden van mensen die het fijn vinden te ontdekken wat schilderen bij hen teweeg brengt en op welke manieren ze dat zoal kunnen doen” zegt ze. “Naar aanleiding van een thema dat van toepassing is op de groep ga je aan de slag. Zonder het gezamenlijke proces uit het oog te verliezen geef ik iedereen zoveel mogelijk persoonlijke technische en beeldende adviezen.”

Bij de expositie in De Klipper ligt een map ter inzage met informatie over de cursussen van de kunstenaars die hun werk en dat van hun cursisten in de tentoonstellingsreeks hebben gepresenteerd. De meeste van deze cursussen worden in Renkum of Arnhem gegeven.