Lezing over de verbeelde werkelijkheid van Noord-Korea

Het is een van de meest gesloten – en daardoor wellicht ook een van de meest intrigerende – landen ter wereld: Noord-Korea. In de lezing ‘De verbeelde werkelijkheid’ neemt reiziger Marc Roth de luisteraar mee naar deze socialistische ‘heilstaat’. De lezing is op donderdag 2 mei bij te wonen in de Bibliotheek Oosterbeek.

Pyongyang is de hoofdstad van Noord-Korea en uithangbord van het land. De stad transformeert de laatste jaren tot een bijna surrealistisch decor; verbeelde werkelijkheid die een ideale samenleving wil tonen. Deze transformatie is ook te zien op het gebied van kunst, waar socialistisch realisme de enige toegestane stroming is. Kunst moet namelijk duidelijk zijn voor iedereen, en kunstenaars zijn altijd schatplichtig aan het regime.

Uniek beeldmateriaal

Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt voortdurend de vraag op: wat is waar? En: wat is de werkelijkheid? Is de werkelijkheid die te zien is überhaupt wel waar? De lezing wordt verrijkt met afbeeldingen, (korte) clips en ander beeldmateriaal dat nog maar weinig mensen gezien hebben. En natuurlijk met de eigen ervaringen van Marc, als bezoeker van Noord-Korea. De lezing begint om 19.30 uur, kosten bedragen € 5,00 voor leden van de bibliotheek en € 7,50 voor niet-leden. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekveluwezoom.nl/agenda en via de Bibliotheek Oosterbeek.

Documentaires

Voorafgaand aan de lezing worden in de Bibliotheek Oosterbeek op woensdag 1 en donderdag 2 mei van 10.00 tot 17.00 uur non-stop 3 documentaires over Noord-Korea vertoond: Crossing the Line (2006), A State of Mind (2004) en The Game of Their Lives (2002). Deze documentaires zijn gratis te bekijken.