Cursus ‘Snoeien voor een insectvriendelijke tuin’

Snoeien is voor veel tuinliefhebbers toch wel een van de meest uitdagende en moeilijkste tuinklussen. Maar als je weet hoe het moet, wordt deze ‘chirurgie’ in de tuin juist erg leuk om te doen. Met de juiste kennis durf je best te snoeien. Tijdens de workshop leer je van Tinka Chabot waarom en wanneer je dat doet.

Je leert:
hoe je struiken en bomen zodanig kunt snoeien dat je er nagenoeg niets van ziet, maar er ongemerkt wel veel biomassa uit je tuin verdwenen is. Het accent ligt op de natuurlijke groeivorm van de bomen en struiken; dat je dat kunt met behoud van bloemen en vruchten; dat je zodanig kunt snoeien dat alle bomen en struiken voldoende ruimte krijgen om tot een volwaardige struik/boom uit te groeien;dat je ook door te snoeien een optimaal klimaat kunt scheppen voor allerlei dieren in uw tuin, waardoor plagen worden voorkomen.

Veel hoveniers gebruiken tegenwoordig een heggenschaar om de tuin in orde te krijgen. Optisch ziet het er netjes en goed onderhouden uit, maar in werkelijkheid wordt er een ecologische woestijn gecreëerd, waardoor er voor verschillende dieren vrijwel niets meer te halen valt. Heggenschaarsnoeiers verwijderen vaak zowel de bloemen als de vruchten, waarvan veel insecten en vogels afhankelijk zijn. Het kan ook anders: u kunt diervriendelijk snoeien; veel mooier en ecologisch veel interessanter!

Deze cursus is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde tuiniers (m/v) die optimaal van hun tuin willen genieten. Ook collega-hoveniers die hun werkwijze diervriendelijker willen maken en van de heggenschaar af willen, zijn van harte welkom.

Onderdeel van deze leerzame en gezellige dag is een rondje door de buurt met uitleg over de verschillende bomen, struiken en wat er anders had gekund. Natuurlijk met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Neem je eigen lunchpakket mee, koffie en thee is bij de cursusprijs inbegrepen.

Zaterdag 15 juni 2019
1 les van 6,0 uur
Prijs: € 50,00
Mw. T. (Tinka) Chabot
Locatie: de Bibliotheek Oosterbeek / De Klipper

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van Volkuniversiteit Arnhem